Сръбският убиец превъртял след спор за мач

Сръбската полиция арестува дядото и вуйчото на 21-годишния Урош, заподозрян в убийството тази нощ на осем души и раняването на още 14 в района на град Младеновац, предаде Танюг.

Урош, който също е арестуван, се е укривал в дома им в село Винище. В къщата е намерен цял арсенал оръжие – бомби, автоматична пушка и муниции.

След убийствата Урош отвлякъл такси, заплашил шофьора с пистолет и го принудил да го докара до Винище, допълва Танюг.

Урош отне живота на 8 души и рани 14 тази нощ. Двама от ранените при стрелбата са в тежко състояние с прострелни рани в стомаха, съобщи репортер на агенция Танюг.

В Спешна помощ в Белград са хоспитализирани общо осем души. В болницата в град Смедерево са били откарани десет лица, от които четирима са били без признаци на живот, съобщава Танюг. Най-младият от тях е роден през 2008 г.

Всички оперирани в болницата в Смедерево в момента са в стабилно състояние. Това са младежи на възраст 23, 24 и 25 години. Един от приетите пациенти в тази болница е бил пуснат за домашно лечение.

МВР определи атаката като терористичен акт. Пострадалите са лекувани в болници в Белград и Смедерево.

21-годишният убиец е започнал да стреля с автоматична пушка след спор за мач. Стрелецът е задържан след продължила над осем часа мащабна операция по издирване му.

В нея се включиха над 600 души – полицаи, специални части, жандармерия, затворени бяха магистрали и пътища, използвани бяха хеликоптер и дронове, а през нощта – и термокамери.

Министерството на вътрешните работи в Сърбия публикува първа снимка на 21-годишния стрелец. Местни жители от района споделиха, че момчето е известно като проблемно.

По-рано президентът Александър Вучич обяви „почти пълно разоръжаване“ на Сърбия, включително двегодишен мораториум за разрешителни за нови оръжия, както и полицай във всяко училище след масовите убийства в последните два дни.

В емоционално обръщение към нацията сръбският президент сравни ситуацията в страната с атентатите от 11 септември в Съединените щати и с масовите убийства в Крайстчърч.

В Сърбия днес започна тридневен траур след първото масово убийство в училището в Белград в сряда. Тогава 13-годишно момче уби девет души и рани седем преди да се предаде на полицията, пише dir.bg.

Четете още

Избор на редактора