Ставаме 8 милиарда люде на майката Земя

Утре, 15 ноември, населението на Земята ще достигне осем милиарда души според прогноза, публикувана преди няколко дни.

Възможно е това да стане и малко по-рано. Един от достъпните в интернет „броячи на хора” –   https://www.worldometers.info/world-population/ – показа, че в петък в 10 часа (софийско време) от кръглото число с девет нули ни деляха само 550 000 души. (Над 200 хиляди е среднодневният прираст на световното население.)

Разбира се, няма да се знае кой е 8-милиардният земен жител, дали е момченце или момиченце, нито къде е роден. Броенето в реално време е чисто статистическа операция, макар и с много точни резултати.

Експерти на ООН коментираха пред АФП наближаващия пореден психологически праг. Те се въздържат от оценки за „пренаселен” свят, но припомнят, че природните ресурси са недостатъчни и не се разпределят справедливо.

Сега 800 милиона души (всеки десети!) са системно недохранени. Широко известни са още много подобни факти, например за недостига на чиста питейна вода.

Някаква „политическа коректност” пречи да се обяви ясно и гръмко най-очевидната последица от растежа на населението. А именно галопиращ демографски натиск от бедни страни, в които и самата природа е мащеха за човека, към райони, където се живее добре.

Мигрантските драми от последните години са само кротък предвестник на онова, което може да се очаква от този натиск в не много далечно бъдеще.

В това отношение България е уязвима, не толкова защото населението й се топи, а защото е много привлекателна. От гледна точка на климат, вода, природни ресурси и базова инфраструктура, България е рай, наистина един лошо, нещастно управляван рай, но истински рай.

Предвижда ли, разбира ли мнозинството български политици какви проблеми за страната ни са кодирани в числата, сред които 8 000 000 000 е просто един миг?

Съзнава ли това мнозинство каква отговорност стоварват върху него невидимите днес опасности, спотаени в тези нули? Уви, много, много се съмнявам.

Четете още

Избор на редактора