Старо Железаре или как световният абсурд оживява по селски дувари

Володимир Зеленски и Владимир Путин заедно. Един до друг. Един срещу друг. Това едва ли ще го видим някога някъде… Освен в чудното село Старо Железаре.

Зеленски и Путин се гледат лошо. Кунгфу Пандата ги усмирява.

Средногорското селце е домакин на традиционния Стрийт арт фестивал 2022, който тази година продължава до 12 август, разказва БНР. Тази година екипът от млади художници от Полша и България мощно рисува стенописи под мотото „НИЕ СМЕ ГЕРОИТЕ“. А оживелите по дуварите на Старо Железаре персонажи коментират текущото състояние на света и какви са ни ги намислили големите играчи на новия, доста объркан световен ред.

Селото оживява по време на феста.

Основен сюжет, разбира се, е войната в Украйна. Съвсем очаквано Путин и Зеленски изпъкват на първа линия по селските дувари. Но не само те – все пак животът не е само война, слава богу. Различното в тазгодишното издание на Стрийт арт феста е, че творците коментират съвременния хаос чрез образите и коментарите на любими анимационни герои. Доналд Дък, Бъгс Бъни, Шрек и благоверната му, Флинтстоун, семейство Симпсън и Тримата Глупаци се появяват редом до видни личности, политици и диктатори, за да възбудят въображението и да подчертаят абсурда, който ни заобикаля.

„Нека, подобно на Алиса в страната на чудесата, да използваме въображението си, защото то е единственото ни оръжие в борбата с реалността“, призовават от сърце художниците.

Мики Маус кани да посетите единствения в България Музей на модерното изкуство.

Всеки е добре дошъл в Старо Железаре – да разгледа и ако иска, да разговаря с българо-полския творчески екип, който до 12 август ще рисува още положителни и отрицателни герои по селските дувари. Намира се по главния път от Пловдив към Старосел, на 12 км от Хисаря.

Старо Железаре е село, в което хора почти не са останали, повечето са на преклонна възраст, разказва БНР. През последните месеци на мястото на селския хранителен магазин се появила траурна агенция, с огорчение констатират организаторите.

Папа Франциск посети Старо Железаре и каза нещо на Кольо.

Напук на всичко всяко лято селцето се събужда за нов живот. Благодарение на двигателя на уникалния проект, превърнал Старо Железаре в стрийт арт дестинация от световна величина. Артистичното семейство Катажина и Венцислав Пирянкови живеят в Полша, но вече 10-та година вдъхват живот на средногорското село. Не без ентусиазираната подкрепа на местните хора, естествено.

Четете още

Избор на редактора