Статията в „Ди Велт“ била признание за престъпление

„За мен това е признание за престъпление. Има решение на парламента за неизнасяне на оръжие за Украйна, а те реализират таен план за неговото заобикаляне.“ Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов по време на отчетната си пресконференция днес.

Така той коментира статията в авторитетния германски вестник „Ди Велт“, в която се твърди, че в началото на войната в Украйна тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев са реализирали таен план за доставки на оръжия и гориво за Киев.

Стоянов изрично отбеляза, че няма как да има износ на оръжие зад гърба на министъра на икономиката – в случая Корнелия Нинова. Той повтори, че износът за Полша се е увеличил рязко през 2022 г. спрямо 2021 г. През първите три месеца на годината, когато е управлявал кабинетът на Кирил Петков, са одобрени 2 пъти повече сделки, отколкото през последните три месеца на същата година, когато управлява служебният кабинет. „Абсурдно е да се твърди, че министърът не знае какво се случва“, повтори на няколко пъти Стоянов.

Министърът на икономиката си писа висока оценка за работата, като изтъкна като най-сериозни свои постижения свалянето на цените на бензина и дизела, както и овладяването на инфлацията.

Четете още

Избор на редактора