Стачка в Холивуд! Сценаристите искат повече пари

Хиляди американски телевизионни и филмови сценаристи започват стачка, след като се провалиха преговорите с големите студия и платформи за по-високо заплащане, предадоха осведомителните агенции, като цитираха съобщение на техния профсъюз.

Бордът на директорите на американската Гилдия на сценаристите, „действайки съгласно правомощията, дадени от членовете й, гласува единодушно да обяви стачка“, която ще започне днес, вторник, след полунощ местно време. Това обяви организацията в профила си в Туитър, цитирана от АФП.

Това е първата стачка, свикана от американската Гилдия на сценаристите от 15 години насам, след като не успя да постигне споразумение за за по-високо заплащане със студия като „Уолт Дисни“ и „Нетфликс“.

„Непоклатимата позиция на компаниите в тези преговори разказва ангажимент за по-нататъшно обезценяване на професията“, се казва в изявление на Гилдията на сценаристите,  публикувано на сайта й.

От организацията, обединяваща на филмовите и телевизионните продуценти, обаче заявиха, че са били предложени „щедри увеличения на възнагражденията“ по време на разговорите.

Последната стачка на холивудските сценаристи беше през 2007 и 2008 г., като продължи 100 дни. Тя струваше на калифорнийската икономика около 2,1 млрд. щатски долара, тъй като доведе до спиране на продукциите, припомня Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора