Стачка в Германия, отменени са 350 полета в понеделник

Четири германски летища ще забавят обслужването на пътниците си в понеделник, като 351 полета ще бъдат отменени. Това е заради планирано 24-часово спиране на работата от служителите, отговарящи за сигурността, съобщи днес браншовият синдикат „Верди“, цитиран от Франс прес.

„Ще трябва да очакваме по-дълго изчакване и отмяна на полети“, каза синдикатът, който отправи призив в подкрепа на исканията за по-високи заплати и подобряване на условията на труд, предава БТА.

Ще бъдат отменени 351 полета от Берлин, Бремен, Хамбург и Хановер, което би трябвало да засегне близо 100 000 пътници, изчисли летищната асоциация А Де Фау.

Генералният ѝ мениджър Ралф Байзел осъди „произвола“ на синдиката в момент, когато летищата все още се възстановяват от „най-дълбоката криза в гражданската авиацията“.

Синдикатът „Верди“ води преговори с Федерацията на компаниите за въздушна безопасност за получаване на „почасови увеличения за нощен труд и почивни дни“ и се надява, че тази стачка, третата от подобен мащаб от началото на годината, ще убеди федерацията да направи отстъпки.

„Работата 24 часа на ден, седем дни в седмицата има отрицателно въздействие върху семейния живот (на служителите). Условията на труд трябва да станат по-привлекателни, така че достатъчен брой хора да са готови да вършат тази работа“, аргументира се синдикатът „Верди“.

Четете още

Избор на редактора