Пендаровски обвини България, че политизира побоя в Охрид

България е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на сдружението „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков бе пребит, смята президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

В интервю за телевизия Телма Пендаровски каза, че и той и правителството ясно са разграничили държавните компетентности, призовавайки за отговорност, но не са се опитали да включат този казус в двустранните отношения с България.

„Такова нещо не видях обективно от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага, се вписа в македонско-българския наратив, че е бил „бит само заради това“ и т. н. Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах“, отбеляза Пендаровски.

Стево Пендаровски и изрази очакване България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие, отбелязвайки че не оспорва, „че България има интерес да отбелязва Гоце Делчев“, и каза, че остава на мнение, че 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев ще бъде отбелязана „както подобава на една цивилизована демократична държава“.

Четете още

Избор на редактора