Стоичков измисли 3 гола за 25 минути в Мача на мира

Българската футболна легенда Христо Стоичков блесна на терена в Мача на мира в Рим, организиран тази година в памет на Диего Марадона, починал на 25 ноември 2020 г. Срещата се състоя за трета година по идея на папа Франциск.

Камата игра с номер 9 за Белия отбор срещу Синия (3:4) на нетипичната позиция отдясно на атаката и се отличи с ключови докосвания и за трите гола на тима си през първата част (3:2 на почивката). След почивката той не се появи на терена.

В отбора на Стоичков бяха Никола Бурдисо, Пабло Освалдо, Зе Мария, Легроталие и синът на Марадона – Диего Марадона-младши. На терена се появи и внукът на Дон Диего – Бенямин Агуеро, който е син на Серхио Агуеро. Срещу тях пък се изправиха звезди като Чиро Ферара, Бруно Алвеш, Ди Биардо, Каниджа, Имобиле, Ди Натале, Клозе, Перота.

Папата вече притежава копие на „Златната топка“ на Стоичков. Лично Камата връчи на главата на римокатолическата църква най-ценната индивидуална награда във футбола, която той спечели през 1994 г.

Преди събитието на митичния „Олимпико“ всички футболисти, поканинени да участват в двубоя, бяха на посещение при папа Франциск.

На свой ред  бившият архиепископ на Буенос Айрес отвърна на жеста, поднасяйки на европейския шампион с „Барселона“ топката на Ватиканския футболен отбор с негов автограф и препоръча на Камата да си направи музей за трофеите. А Стоичков се сдоби с привилегията да се разпише на стената на мира.

Във Ватикана родната легенда имаше трогателна среща с друг голям любимец на „Камп Ноу“, бразилеца Роналдиньо.

На свой ред Шота Арвеладзе и Георги Кинкладзе не пропуснаха да припомнят на Камата велик момент от грузинския футбол – победа през 1995 г. в Тбилиси срещу четвъртите в света начело с иконата Стоичков.

Капитанът на Италия Чиро Имобиле изнесе реч във Ватикана от името на играчите, а сред присъстващите бяха редица величия като Джанлуиджи Буфон, Антонио Бенариво, Клаудио Каниджа и други.

Четете още

Избор на редактора