Стою Стоев: Ще има само една комисия за имунитетите

От ПП-ДБ подготвят внасянето на предложение за създаване на временна комисия, която да разгледа поисканите от главния прокурор имунитети на народни представители.

„Аз не смятам, че е целесъобразно да правим 5 различни комисии, така че, поне нашето решение, ще бъде за една обща комисия за всички имунитети“, заяви шефът нао правната комисия Стою Стов.

Временна парламентарна комисия ще работи по 3 депутатски имунитета – на Бойко Борисов (ГЕРБ), Даниел Александров (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП-ДБ). Тя трябва да се произнесе по трите казуса не по-късно от 18 юли.

Това гласи проекторешението за създаването й, внесено от парламентарната група на “Продължаваме Промяната – Демократична България” в деловодството на Народното събрание. Комисията се сформира по исканията на главния прокурор Иван Гешев за отнемане депутатските имунитети.

За създаването на комисията се заговори, след като и Борисов, и Петков отказаха да си дадат доброволно имунитетите с аргумента, че прокуратурата се използва като политическа бухалка.

Според предложението на ПП-ДБ комисията ще се състои от 12 депутати – по двама души на паритетен принцип от всяка парламентарна група.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета и на народния представител Димитър Аврамов от ДПС по предложение на Софийска градска прокуратура. Искането е за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване за престъпление от общ характер във връзка с търговия с влияние.

Четете още

Избор на редактора