Страхувате ли се от инсулт? Махнете само една храна от менюто си

Най-висок е рискът от инсулт при хора, които страдат от диабет, високо кръвно налягане, имат високи нива на холестерол. Именно те трябва да изоставят един популярен продукт.

Изследването, публикувано в British Medical Journal (BMJ), отбелязва, че яйчните жълтъци са противопоказани за определени категории хора. Това са тези, които са диагностицирани с диабет, които имат високо кръвно налягане и нива на холестерол. Всички те, между другото, са изложени на риск от инсулт.

Според професор Дейвид Спенс от изследователския институт Robarts , яйчните жълтъци съдържат вещество, наречено фосфатидилхолин. Той увеличава вероятността от атеросклероза, тоест запушване на артериите от мазнини. Това може да доведе до инсулт.

Освен това яйчните белтъци се отличават с това, че съдържат много холестерол. В големи количества може да бъде вредно. Вярно е, че Heart UK твърди, че холестеролът в яйцата не влияе значително на нивото на холестерола в кръвта на човек.

По-ранни проучвания показват, че хората с диабет, които ядат едно яйце на ден, са два пъти по-склонни да получат инсулт от тези, които ядат по-малко от едно яйце на седмица.

Друго проучване в Гърция установи, че хората с диабет са пет пъти по-застрашени от инсулт, когато ядат едно яйце на ден.

Но това се отнася само за хора, които са склонни към инсулт. Останалите, ако ядат по едно яйце на ден, няма да има проблеми със здравето.

Новините не могат да бъдат приравнени с лекарско предписание. Преди да вземете решение, консултирайте се със специалист.

Четете още

Избор на редактора