Режим в европарламента: три дни в седмицата без отопление

Отоплението в сградите на Европейския парламент ще бъде спирано за 3 дни в седмицата, а през останалите 4 дни термостатите ще бъдат настройвани на по-ниска температура, за да бъде постигната целта за икономия на енергия. Това разкрива вътрешен имейл на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), видян от Ройтерс, пише БТА.

Европейският парламент ще изключва отоплението или охлаждането на сградите си от четвъртък вечерта до понеделник сутринта, както и по време на празнични дни, гласи имейлът.

„Членовете на ЕП и служителите ще могат да работят в сградите, но температурата в офисите ще бъде намалявана през посочените дни“, пише още в съобщението.

Този ход идва в момент, когато страни от ЕС, включително Франция и Германия, въвеждат свои собствени мерки за пестене на енергия, тъй като се опитват да предотвратят недостига на електроенергия или газ през задаващата се зима.

Парламентът обикновено не заседава в петък, когато много евродепутати пътуват обратно до своите избирателни райони. Досега отоплението бе намалявано, но не и изключвано през уикендите.

Сградите на ЕП в Брюксел и Страсбург ще се отопляват до не повече от 19 градуса по Целзий, и ще се охлаждат до не по-малко от 25 градуса по Целзий, а външното осветление ще бъде ограничено, посочват експертите.

Ограниченията на отоплението и охлаждането ще влязат в сила незабавно, като се очаква да спестят от сметките на европейската институция повече от 2 милиона евро (1,98 милиона долара) на година, според оценки на агенцията.

705-те евродепутати, членове на ЕП, се събира на пленарна сесия всеки месец (с изключение на август) в Страсбург в рамките на месечна сесия с продължителност четири дни (от понеделник до четвъртък). Допълнителни месечни сесии се провеждат в Брюксел, където заседават еврокомисиите.

Четете още

Избор на редактора