Магистрала „Хемус“ незаконна между Плевен и Павликени

Строителството на „Хемус“ отново е пробито от скандал. Този път причината са строителни дейности без одобрен проект и издадено разрешение за строеж, които се извършват в участъци IV и V на автомагистрала „Хемус“. Това констатира Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Оттам съобщиха, че са издали 11 наказателни постановления за незаконно строителство в пълно нарушение на разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Двата лота са с обща дължина над 50 км и обхващат разстоянието между Плевен и Павликени.

Освен на държавни и общински терени, строителите извършвали изкопни дейности върху частни имоти, които още не са отчуждени за преминаване на аутобана през тях. Магистралата е инфраструктурен обект от първа категория и всяко незаконно строителство компрометира надеждността на трасето, коментират експертите по пътно строителство.

Наказателната процедура стартира през декември 2021 г. и януари 2022 г., когато са връчени актове за административно нарушение на изпълнителя „Автомагистрали“ ЕАД и строителните компании, с които има сключени договори за участъците 4 и 5 от АМ „Хемус“. Това са „АБ“ АД, „Парсек Груп“ ЕООД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Водно строителство Благоевград“ АД.

Фирмите имат 14-дневен срок за обжалване на санкциите. Това е поредното нарушение по трасето на обекта, но първо в такива мащаби. След инспекция през есента на 2021 г. бяха открити нарушения и в лот 6 – бъдещия пътен възел при пътя Русе – Велико Търново, който също се изграждал без разрешение за строителство.

Четете още

Избор на редактора