Студент изяде банан от галерия за $120 000

Южнокорейски студент по изкуствата изяде банан, част от прочута инсталация на италианския художник Маурицио Кателан на стойност 120 000 долара, съобщи Би Би Си. Той заяви, че го е направил, защото бил гладен.

Но Хуин Су е заснет как нагло сваля банана, залепен с тиксо за стената в Музея на изкуствата „Лиум“ в Сеул, отлепя го и го изяжда пред смаяните посетители, след което отново прикрепя банановата кора към стената със същото тиксо и си тръгва с доволна усмивка.

Инцидентът е записан от приятел на Но, студент в Националния университет на Сеул, и продължава повече от минута.

Когато в музея попитали студента защо е изял банана, той отговорил, че е бил гладен, тъй като е пропуснал закуската, пише „Корея Хералд“.

По-късно Но казал пред телевизионния канал KBS, че си е помислил, че „повреждането на произведение на модерното изкуство също може да се тълкува като произведение на изкуството“ и че идеята да прикрепи отново кората му дошла като „шега“.

Той добави: „Помислих си, че ще бъде интересно… Не е ли залепен там, за да бъде изяден?“

Бананът е част от нашумялата преди няколко години инсталация на Маурицио Кателан „Комикът“. Музейната управа го подменя на всеки два-три дни, за да не се развали.

Това не е първият случай, когато бананът бива изяден. През 2019 г. пърформанс артистът Дейвид Датуна издърпа плода от стената, след като творбата бе продадена за 120 000 долара на изложението „Арт Базел“ в Маями.

И тогава бананът беше просто заменен и не бяха предприети други мерки. По-късно Датуна заяви пред „Гардиън“, че макар да смята Кателан за „гений“, той се е притеснил от огромната сума пари, платена за банан, който струва 20 цента.

Първото и второто издание, изложени на „Арт Базел“ в Маями, са продадени за $ 120 000, а друго е обявено за продажба за 150 хил. долара, преди Датуна да се появи, за да изяде плода.

„През последните три години съм пътувал в 67 страни по света и виждам как живеят хората“, казва артистът. „Милиони умират без храна. И тогава той слага три банана на стената за половин милион долара?“

Кателан, който е роден в Падуа, но живее и работи в Ню Йорк, е известен с провокативните си творби. Една от тях – тоалетна от 18-каратово злато, наречена „Америка“ и оценена на 1 млн. паунда – влезе в заглавията през миналия септември, след като беше изтръгната от стената на експозицията по време на нощен обир в двореца Бленхайм в Оксфордшир.

Скулптура на Кателан със среден пръст, известна като Il Dito (пръстът), но официално наречена L.O.V.E., издигната срещу фондовата борса в Милано, беше поругана от природозащитници през януари тази година.

Четете още

Избор на редактора