Съветският воин падна на колене, в четвъртък му четат присъдата

Комисията по култура в СОС гласува днес доклад на ГЕРБ, с който се възлага на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести Паметника на съветската армия в Музея на социзкуството или в друг „подходящ държавен терен извън централната градска част на София“.

Това стана, след като години наред общинските съветници от ГЕРБ не даваха и дума да се издума за демонтаж. Сега изненадващ сигнал на партийния лидер Бойко Борисов накара цялата общинска група да заработи трескаво по темата.

Освен демонтаж, бе гласувано и изискване „областният управител на София област да предприеме всички необходими фактически и правни действия по изпълнението на първото решение“.

В допълнение общинският съвет се готви да възложи на главния архитект на София Здравко Здравков да организира архитектурен конкурс за зоната на паметника, като я отреди за „широко обществено ползване“.

Групата на ГЕРБ иска преди демонтирането на МОЧА около него да се постави информационна табела, на която да пише, че „монументът символизира чужда сила, обявила война на България, и окупирала страната“.

Подробният текст на табелата трябва да се изработи от историци от Софийския университет и БАН, а новото информационно пособие следва да се постави в близост до паметника до един месец след приемането на доклада от СОС.

Предложението на ГЕРБ бе прието в комисията по култура с гласовете на тяхната група и на тази на „Демократична България“.

Както писа „Сега“, преди точно 3 г., през март 2020 г., общинарите от ДБ внесоха доклад с искане за премахването на ПСА. Този доклад доскоро не се допускаше до обсъждане и гласуване. След сигнала от Бойко Борисов обаче той също бе изваден от фризера и бързо бе внесен за разглеждане в СОС. Предложението на ДБ е същото – кметът на София да поиска от държавата да премести монумента в държавен имот извън центъра. Според ДБ мотивите за построяването на паметника са отречени в съвременността, а освен това той се руши и е опасен за минаващите.

На 3 март кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, който е от ДБ, е внесъл искане ПСА да бъде прехвърлен от областния управител на Столична община, за да може тя да реши какво да прави с него, съобщи самият Трайков.

Във вота днес не участваха представителите на БСП. Преди гласуването те напуснаха заседанието с мотив, че СОС се опитва да вземе незаконно решение, тъй като паметникът не е общинска, а държавна собственост.

Иван Таков от групата на социалистите заяви, че темата се използва предизборно с цел втърдяване на електората. Против гласува и представителят на ВМРО, който се обяви против премахването на знаци на историята.

Предстои решението да се гласува и от още комисии в общинския съвет, както и на предстоящата сесия в четвъртък.

СОС има решение от 1993 г. за премахването на паметника, което не е изпълнено. През последния мандат управляващите в София не допускаха доклада на ДБ за гласуване с оправданието, че паметникът е държавна собственост, макар земята под него да е общинска.

През 2022 г. общинари от партията на Борисов и БСП гласуваха против включването на същия доклад в сесия на СОС. В отговор бившият общински съветник от ДБ Методи Лалов съобщи, че е изпратил сигнал до Софийската районна прокуратура да се разследват съветниците от коалицията ГЕРБ-СДС затова, че повече от 2 г. блокират предложението.

Този четвъртък въпросът ще бъде разгледан и на сесия на Общинския съвет.

Четете още

Избор на редактора