Съдът отхвърли жалбата на уволнения главен архитект на Варна

Варненският административен съд отхвърли искането на главния архитект Виктор Бузев да бъде спряно предварителното изпълнение на заповедта на кмета на града Иван Портних за отстраняването му от длъжност.

В определението на съда е посочено, че обжалването на актовете за възникването, съдържанието и прекратяването на служебни правоотношения, както и за налагането на дисциплинарна отговорност, не спира тяхното изпълнение.

Припомняме, че на 19 април кметът съобщи пред медиите, че е поискал оставката на Бузев. Като причини той изтъкна липсата на цялостна визия за развитие на града, на организация в работата на Експертния съвет за устройство на територията (ЕСУТ), както и наличие на ясни опити за незаконосъобразни действия от страна на главния архитект.

Тъй като Бузев не депозира оставката си, два дни по-късно от общината съобщиха, че той е отстранен от длъжността, която заема.

С решението на Административния съд от вторник уволнението на главния архитект ще остане валидно поне до месец юни. Тогава съдът ще разгледа по същество делото, образувано по негова жалба срещу заповедта за отстраняването му.

Заседанието за законосъобразността на заповедта на Иван Портних е насрочено за 19 юни.

Определението за отхвърляне на искането на Бузев за спиране на предварителното изпълнение на заповедта за уволнението му може да се обжалва пред Върховния административен съд в седемдневен срок.

Четете още

Избор на редактора