Съдът отхвърли иска на Цацаров срещу Кирил Петков

Софийският районен съд отхвърли иска за непозволено увреждане, който бившият председател на антикорупционната комисия и бивш главен прокурор Сотир Цацаров заведе срещу лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, съобщи „Сега“.

Миналата година Цацаров заведе иск за 1000 лева, частичен от общо претендираните 15 000 лева за претърпени от него неимуществени вреди от интервю на Петков по бТВ. Според Цацаров с изявленията си Петков е уронил личния и професионалния му авторитет, честта и достойнството му, като му причинил психологически и физически дискомфорт, притеснение, безпокойство и тревожност.

В интервюто от януари миналата година Кирил Петков обяви, че бившият главен прокурор е ненадежден и допускът му до класифицирана информация е отнет.

„Негативните оценки за определена личност, открояваща се по една или друга причина в обществения живот, не пораждат отговорност, ако не засягат достойнството на личността, т.е. ако не осъществяват състава на обидата или клеветата“, пише в решението си съдия Деница Цветкова.

Съдът намира, че изказванията на Кирил Петков съдържат оценки и мнения във връзка с реално осъществени факти, а именно: декларираното на 13 януари 2022 г. намерение на Цацаров да подаде оставка и отнемането на 14 януари 2022 г. на достъпа му до класифицирана информация.

„В изказванията си Петков прави коментар на посочените факти, а не въвежда нови фактически твърдения. (…) Оценките и мненията не подлежат на проверка за достоверност“, казва съдът.

Съдия Цветкова пише още, че в казаното от Петков не се съдържат обидни констатации за Цацаров, нито му се приписват позорни обстоятелства или престъпления.

Четете още

Избор на редактора