Съдът: Рапърът Тори Ланес e виновен за стрелбата по Меган дъ Стелиън

Канадският рапър Тори Ланес беше признат за виновен от съдебни заседатели в Лос Анджелис за това, че през 2020 г. е прострелял певицата Меган дъ Стелиън в краката по време на свада, съобщиха световните информационни агенции.

По време на съдебния процес между двамата бивши любовници певицата  разказва как рапърът е започнал да стреля по нея, крещейки „танцувай, кучко“, вероятно  от завист или заради проявена ревност.

Тори Ланес, чието истинско име е Дейстар Питърсън, беше признат за виновен за нападение с полуавтоматично оръжие и за носене на оръжие без разрешение. 30-годишният рапър, който не се е признал за виновен и не е дал показания по време на процеса, е отведен в ареста веднага след произнасянето на присъдата и според няколко американски медии го грозят повече от 20 години затвор.

Присъдата ще бъде произнесена на 27 януари.

В САЩ случаят се превърна в символ на отношението към жените в хип-хопа. Инцидентът беше през юли 2020 г. и е породен от спор между двамата бивши любовници след парти в дома на Кайли Дженър. Двете звезди се прибирали от партито заедно с личната асистентка и приятелка на Меган дъ Стелиън, която също била влюбена в канадския рапър. Последвала кавга, която много се разгорещила, когато Мегън дъ Стелиън започнала да обижда музиката на Ланес.

Пред съдебните заседатели рапърката Меган дъ Стелиън, която спечели три награди „Грами“ през 2021 г., описа шока си, когато любовникът й я прострелял в крака.

След това Тори Ланес й предложил „един милион долара“, за да си мълчи, каза изпълнителката, известна с песента „Savage“.

Според прокурорката Кейти Та инцидентът е станал заради „засегнатото его“ на Тори Ланес, който бил раздразнен, че приятелкака му има по-голям успех от него.

Защитата на Тори Ланес твърди, че разследването е допуснало грешки и става въпрос за проява на ревност. Адвокатите му настояват, че изстрелът е произведен от асистентката на певицата.

Когато е откарана в болница, Меган дъ Стелиън казва, че раните й са от порязване със счупена чаша. По-късно тя обяснява това с недоверие към полицията, защото инцидентът е месеци след смъртта на Джордж Флойд и Бриона Тейлър. Раните й обаче са сериозни и налагат операция. От краката й изваждат няколко куршума, а на мястото на инцидента намират четири гилзи.

Инцидентът предизвика бурно обсъждане, което достигна връхната си точка по време на процеса – за нежеланието на чернокожите жертви да говорят с полицията, за защитата на чернокожите жени, половата политиката в хип-хопа и онлайн токсичността.

Четете още

Избор на редактора