Съдът регистрира партия „Продължаваме промяната“

„Продължаваме промяната“ е вече официално регистрирана българска партия. Това стана, след като Софийският градски съд (СГС) допусна вписването на „Продължаваме промяната“ като партия. Решението на съдия Никола Чомпалов не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд, но това едва ли ще се случи, след като прокуратурата не възрази срещу регистрацията.

Делото по регистрацията в градския съд приключи само за няколко дни, след като единственото заседание се проведе в края на миналата седмица.

От името на ПП тогава се яви бившият председател на Народното събрание Никола Минчев. Той посочи, че са спазени всички изисквания за регистрация на Закона за политическите партии – събрал се е Инициативен комитет, огласена е покана за Учредително събрание, то е проведено и на него са събрани над 500 подписа – 586.

След края на заседанието Минчев подчерта, че спорът за регистрацията на „Продължаваме промяната“ като марка в Патентното ведомство няма отношение към вписването ѝ в регистъра на партиите. Както е известно, кметът на Добрич Йордан Йорданов подаде опозиция в Патентното ведомство за регистрацията на марката „Продължаваме промяната“.

„Според съда искането да се впише в публичния регистър в СГС на политическа партия „Продължаваме промяната“ е основателно и по него следва да се допусне вписване. Това е така, защото от представените към заявлението писмени доказателства се установява наличието на предвидените в закона предпоставки“, се казва в решението на съда.

В него съдия Чомпалов приема, че проведеното учредително събрание на ПП на 15 април тази година е било легитимно, при спазени изисквания на закона и е приело валидни решения за устав на партията и избор на ръководни органи. Изпълнено е било и изискването за формирана членска маса от минимум 2500 членове, като е бил представен списък с 3231 членове.

Междувременно, друг състав на СГС с председател Цветанка Бенина допусна вписване като партия и на „Български възход“ на бившия служебен премиер и министър на отбраната Стефан Янев.

Четете още

Избор на редактора