Съдът спря над 400 конкурса за училищни директори

Конкурси за нови директори на училища няма да има. Върховният административен съд (ВАС) спря временно действието на наредбата за тях. Причина за блокирането на заповедта на бившия министър на образованието акад. Николай Денков е съдебен спор.

Делото е по жалба на директорката на Средно училище „Петър Берон“ в Пазарджик, която участва в конкурс.

Целта на спирането на действието на наредбата е да се осигури защита на лицата, подали жалба или протест, какъвто е случаят с директора на пазарджишкото училище“, разясняват от ВАС.

Върховните магистрати приемат, че ако директорските конкурси продължат при действието на оспорената от директорката наредба, това би ограничило възможностите ѝ за успешно участие в конкурса, предвид евентуално несъответствие с изисквания на наредбата към кандидатите.

„Заложени са множество критерии, които имат субективен характер, отнасят се до личността на кандидата – мотивация за заемане на длъжността, нагласа за работа в екип и усъвършенстване и комуникационни умения. Евентуалната незаконосъобразно формирана комисия, която ще оценява качествата на кандидатите, и възможността за субективизъм при оценката, влияят пряко върху законосъобразността на конкурса и пряко засягат всеки участник в този конкурс“, обясняват от съда.

Предварителното изпълнение на наредбата би причинило значителни и трудно поправими вреди, както на интересите на участниците в конкурса, конкретно и на жалбоподателката, така и на защитимите обществени интереси, които са предмет на регулиране, допълват от ВАС. Това е първото спиране на конкурс за директори и в случая касае над 400 училища в България, посочи директорът на 119 СУ Диян Стаматов. Във всички тях директорите са с навършена пенсионна възраст. Сред тях са и емблематични столични гимназии като Първа и Втора английска, Първа немска гимназия.

Директорите пенсионери ще останат на местата си до окончателния край на конкурса, каза Стаматов. Проблемът според него е, че вече е свършена по-голямата работа – прегледани са документите на кандидатите, избрани са онези, които ще бъдат допуснати до писмен изпит, и сега всичко трябва да започне отначало.

Четете още

Избор на редактора