Съдът прекрати делото за изнасилване срещу Люк Бесон

Делото за изнасилване срещу Люк Бесон е окончателно прекратено по всички съдебни инстанции.

Висшият апелативен съд на Франция отхвърли искането за възобновяване на процеса срещу филмовия режисьор, слагайки край на едно от най-значимите дела, възникнали в рамките на движението #MeToo срещу сексуалното насилие в страната, съобщи в. „Гардиън“.

Актрисата Санд ван Рой обвиняваше Бесон, режисьор на филмите „Петият елемент“ и „Леон“, че я е изнасилил по време на двугодишна прекъсната връзка, и подаде жалба срещу него през май 2018 г. Прокурорите прекратиха делото през февруари 2019 г., позовавайки се на липсата на доказателства. След като Ван Рой повдигна нови обвинения, апелативният съд прекрати и това дело през май миналата година.

В решение, видяно от АФП, Касационният съд на Франция, последната инстанция по наказателни дела, заяви, че „няма причина, която да оправдава обжалването“ на предишните решения. „Касационният съд реши да не разглежда жалбата ми, което означава, че френската съдебна система отново отказва да разгледа доказателствата по това дело“, заяви Ван Рой в Tуитър. „Ще продължа с тези дела и ще подам молба до Европейския съд по правата на човека“, упорства тя.

Адвокатът на Бесон, който отрича твърденията, заяви, че решението „слага край на всички процедури от последните пет години, които са го признали за невинен“.

Бесон призна, че е имал връзка с Ван Рой, която е играла второстепенни роли във филмите му „Такси 5“ и „Валериан и градът на хилядите планети“.

Тя подава първоначалната жалба за изнасилване през май 2018 г. часове след срещата си с Бесон, а два месеца по-късно подава друга жалба за други предполагаеми изнасилвания и сексуални посегателства.

Най-малко три други жени са отправили обвинения в сексуален тормоз срещу Бесон, които той също отрича.

64-годишният Люк Бесон има четири брака, като е известен със слабостта си към по-млади и даже непълнолетни момичета. След 5 години с актрисата Ан Парийо, негова връстничка, той започва връзка с Майвен льо Беско, когато тя е едва на 15 (по това време той е на 31). Година по-късно се женят и тя ражда дъщеря им Шана. Според Майвен, която днес е успешен режисьор – нейният филм „Жана дю Бари“ с участието на Джони Деп откри тазгодишния фестивал в Кан – техните отношения са вдъхновили сюжета на филма „Леон“, който показва емоционалната връзка между 12-годишно момиче и възрастен мъж. На 38 Бесон се жени за 21-годишната Мила Йовович. От 2004 г. е заедно с четвъртата си съпруга, Виржини Сила, от която има три деца.

Четете още

Избор на редактора