Сърбия е в пълна бойна готовност по границата с Косово

Великобритания, Германия, Италия, Франция и Съединените щати осъдиха остро действията на косовското правителство срещу сърбите в Северно Косово.

Най-малко 15 души пострадаха при сблъсъци, след като полицията наложи със сила албански кметове на Звечан и още две общини със сръбско мнозинство.

„Осъждаме решението на Косово да осигури със сила достъп до общински административни сгради в Северно Косово въпреки нашия призив за сдържаност.

Настояваме косовските власти незабавно да направят крачка назад и да предприемат действия за намаляване на напрежението,“ се изтъква в обща декларация на петте страни.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън критикува косовското правителство и призова премиера Албин Курти да промени курса. Руското посолство в Сърбия също осъди действията на непризнатите от Москва власти в Косово.

В град Звечан органите на реда употребиха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите  пред сградата на общината, които се опитваха да попречат на новоизбрания кмет – етнически албанец, да встъпи в длъжност.

Мироопазващата мисия на НАТО засили патрулите си в засегнатия район, а сръбският президент Александър Вучич повиши бойната готовност на армията по границите на Косово. Снощи десетки хиляди се включиха в голям митинг пред парламента в Белград в подкрепа на Вучич, който заяви:

„Благодаря на всички вас, които дойдохте от Република Сръбска, Черна гора, Северна Македония, Хърватия и всички краища на бивша Югославия.

Позволете ми да ви благодаря, че толкова много обичате Сърбия и, въпреки че живеем в отделни държави, Сърбия винаги ви е майка и ще бъде така. А нашата работа е никога да не забравяме, че сме един народ и че никой няма да може да промени това“.

Митингът беше организиран в отговор на протестите срещу управлението на Вучич, които избухнаха след масови убийства, разтърсили страната. Президентът съобщи пред участниците, че тази сутрин ще свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с изострянето на обстановката в Северно Косово.

Четете още

Избор на редактора