С дуел между световни шампиони започва шахматния турнир в Саламанка

Александра Костенюк и Веселин Топалов повдигат завесата на традиционния шахматен турнир в Саламанка, който започва днес в 18 часа българско време. Дуел между световните шампиони още на старта – това отреди жребият, теглен снощи в колежа „Архиепископ Фонсека“, където ще се играят партиите.

Костенюк, която живее в Тулуза, Франция, е в усилена подготовка за предстоящия претендентски турнир за световната титла. Топалов, който от 25 години живее в Саламанка, е фаворит на местните фенове.

За пети път градът ще бъде домакин на фестивала „Люлка на съвременния шахмат“.

Празникът, организиран от местното кметство и Университета на Саламанка, един от най-старите в Европа, включва и турнир с 8 участници.

Освен Веско, зад дъските ще седнат още – американецът Гата Камски, петкратен шампион на САЩ и първи в света на бърз шах – 2010 г., най-добрият шахматист на Германия – Винсънт Кеймар и миналогодишният победител в Саламанка – Хайме Латаса. Сред жените-участнички впечатлява името на рускинята Александра Костенюк – световен шампион 2008-2010 г. И още – първата на последното европейско първенство Моника Сочко от Полша, испанката Сабрина Вега и най-добрата унгарка Тиция Гара.

Програмата за първия кръг: Костенюк – Топалов, Камски – Сочко, Латаса – Кеймар, Гара – Вега.

Пратиите от турнира можете да следите на salamancachess.com.

Четете още

Избор на редактора