Униформите на македонските полицаи вече триезични

Указът за униформата и отличителните знаци на полицейската униформа, който правителството прие преди година въз основа на Закона за използването на езиците, влиза в сила в столицата Скопие и в други общини, където най-малко 20 процента от гражданите от общностите говорят език, различен от македонския.

В град Скопие, в общините в град Скопие и в общините, в които най-малко 20% от гражданите говорят официален език, различен от македонския, обозначенията върху основната униформа са: надпис „ПОЛИЦИЯ“, „ПОЛИЦИЯ“, „ПОЛИЦИЯ“, надпис „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“, „ПОЛИЦИЯ Е ТРАФИКУТ“, „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“, емблема „ПОЛИЦИЯ“, „ПОЛИЦИЯ“, „ПОЛИЦИЯ“, емблема „ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ“, „ПОЛИЦИЯ КУФИТАРЕ“, „ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ“, емблема под формата на щит с намалени размери и метална значка за шапка, пише в наредбата.

Триезични стават и емблемите на Звеното за интервенционна полиция, уточнява makfax.

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски съобщи миналата година, че най-късно до март тази година униформите на полицаите ще бъдат двуезични – на македонски и на албански.

Всички процедури полицейските униформи да бъдат на два езика се прилагат от март 2023 г. Тази наредба влезе в сила на осмия ден след приемането й и ще започне да се прилага не по-късно от една година след влизането й в сила, по-точно от 26 март 2023 г., каза Спасовски.

Четете още

Избор на редактора