С нова техника Япония откри още 7000 свои острова

С нова цифрова техника Япония преброи наново своите острови и откри, че те са с 7000 повече. Цифровото картографиране от Службата за геопространствена информация на Япония (GSI) наскоро установи, че има 14 125 острова на японска територия. Това е два пъти повече от числото 6 852.

GSI подчертава, че новото число отразява напредъка в геодезическата технология и детайлите на картите, използвани за преброяването, но това не променя общата площ на земята, която Япония притежава.

Дори и да  няма международно споразумение за това как да се броят островите, той е използвал същия критерий за размер като предишното проучване преди 35 години, пише BBC. Това налага преброяване на всички естествено срещащи се земни площи с обиколка най-малко 100 метра (330 фута).

Островите около Япония са били в основата на няколко териториални спора.

Япония предявява претенции към държаните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северните територии. Това е спор, който датира от края на Втората световна война, когато съветските войски ги завзеха от Япония.

Япония също така твърди, че има исторически претенции към необитаемите острови Сенкаку в Източнокитайско море, които в момента администрира, но Китай многократно оспорва това твърдение.

Междувременно Япония и Южна Корея остават в повече от 70-годишен спор за суверенитета на група острови, известни като Докдо от Сеул и Такешима от Токио в Японско море, което Корея нарича Източно море.

Четете още

Избор на редактора