С нощен експрес до Истанбул. Най-евтиният билет е 29 евро

Нощният експрес, който свързва София и Истанбул (505 км), започна да пътува през 2017 г., но само след три години бе спрян, заради пандемията.
Когато стартира отново, той беше избран от Lonely Planet за едно от най-добрите пътувания в света за 2023 година, съобщава profit.bg.
Ето всичко, което трябва да знаете за него.
В първите години композицията удобно спираше на старата централна гара „Сиркеджи” в Еминюню в сърцето на Златния рог, подобно на прочутия си предшественик Orient Express.
Сега обаче крайната спирка е „Халкали” – невзрачна малка гара в покрайнините на Истанбул, от която има бърз и лесен обществен транспорт до центъра на града, отдалечен на 25 километра. Най-лесното придвижване е с крайградската мотриса „Мармарай” – тя отвежда до старата железопътна гара „Сиркеджи”.
Тези крайградски влакове се движат на всеки 15 минути с цена на билета под 2 евро, а пътуването е 35 минути.
Добре е да знаете:
Влакът потегля от София в 21 ч. и пристига в Истанбул в 07:49 ч. Обратната връзка е 21:40 ч. от гара „Халкали” и пристигане в 08:40 ч. на Централна гара София. Препоръчваме и в двете посоки да изберете вагоните на Турските железници (TCDD).
Имате няколко варианта за пътуване в първа и втора класа – в спален вагон с едно легло и индивидуална баня, в спален вагон с две легла и индивидуална баня и кушет вагони с 4 или 6 места. Най-ниската цена на билет втора класа е 19 евро плюс 10 евро добавка за кушетка в купе с четири легла или +15 евро за спален вагон с две легла. Първа класа е 28 евро за билет + 35 евро за самостоятелно купе и баня.
Билетът София-Истанбул се купува на гишетата „Международни пътувания” на Централна гара. Онлайн продажби няма. Ако предварително не сте купили обратния билет Истанбул-София, може да го направите на гише 4 на гара „Сиркеджи”.
Около 03:00 ч. влакът наближава Капъкуле. Шафнерът ви събужда с почукване по вратата на купето и вик „Контрол”. Граничният контрол отнема около час, след което имате около 3 часа да дремнете преди влакът да спре в покрайнините на мегаполиса.  

Четете още

Избор на редактора