С човек повече откраднахме точка в Литва

Българският национален отбор по футбол завърши 1:1 в гостуването си на Литва в европейска квалификация.

Тимът, воден от Младен Кръстаич, остава без победа в пресявките за Евро 2024, като това беше първа точка в след три мача.

Едвинас Гвирдвайнис откри в 15-ата минута на мача в Каунас. Попадението за България отбеляза Марин Петков в 27-ата минута.

Над 70 минути българите играха с човек повече, заради директен червен картон на Юстас Ласичкас от домакините.

След три мача България е без победа в група G от европейските квалификации. Футболистите на Кръстаич имат равенство и две загуби. Попадението на Петков пък беше първо за националите в квалификациите. Литва също е с една точка, но от два изиграни мача.

В група G са още Сърбия, Унгария и Черна гора. На 20 юни България приема сърбите в Разград.
В двубоя Кръстаич заложи на схема с трима бранители, сред които изненадващо беше Илия Груев, обичайно играещ като халф.

Сред титулярите попаднаха рядко влизащите в тима на „Левски“ Патрик-Габриел Галчев и Марин Петков. Ивайло Чочев, който се завърна в националния тим, също започна от първата минута.

Голът на Литва падна след груба грешка при статично положение, като Гвирдвайнис беше изпуснат от играчите в бяло.

В 17-ата минута след контраатака Ласичкас повали Кирил Десподов и получи директен червен картон. След този момент Литва се прибра дълбоко в полето си и за българите нямаше много шансове.

Все пак в 27-ата минута след корнер, топката беше пратена до границата на наказателното поле, откъдето Петков я изстреля и тя влетя в мрежата – 1:1.

През втората част българите осъществиха натиск, но имаха големи трудности в сгъстените пространства. Тимът така и не създаде чисто положение с изключение на няколко разбърквания.
България завърши с 23 удара и общо 19 корнера.

Четете още

Избор на редактора