С 47% по-ниска цена на газа за ноември

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец ноември в размер на 123,01 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщи КЕВР.

На тази цена общественият доставчик „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

За предходния месец октомври утвърдената от регулатора цена беше 233,36 лв./MWh, което означава, че за ноември природният газ поевтинява с над 47 процента.

Значително по-ниската цена за този месец благоприятства всички битови и стопански потребители, включително и топлофикационните и газоразпределителните дружества. Заради поевтиняването на газа КЕВР ще запази сегашните цени на парното и топлата вода и те няма да бъдат променяни от началото на 2023 г. Освен това утвърдената от регулатора цена на природния газ е почти двойно по-ниска от прага от 250 лв./MWh за природния газ, над който българският бизнес настояваше за получаване на компенсации.

Комисията определи цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размерът на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка.

Четете още

Избор на редактора