Тази вечер за 32-ри път раздават наградите „Аскеер“

Наградите за постижения в театралното изкуство „Аскеер“ ще бъдат връчени на церемония в театър „Българска армия“ тази вечер. Вече е известно, че сценографът проф. Слави Кокалов ще получи голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство, а актрисата Елена Райнова ще бъде удостоена с почетна статуетка.

Тазгодишната церемония ще бъде 32-ра по ред. Журито се състои изцяло от работещи във военния театър. Над 130 са представленията, измежду които е направена селекцията за номинациите.

Аскеерите са единствените по рода си театрални награди, при които отличията се дават от артисти – за артисти. Категориите са 11 и включват представления и техните автори с премиера в периода 1 април 2022 – 31 март 2023 г.

Проф. Слави Кокалов има реализирани над 40 сценографски и повече от 15 костюмографски решения за драматични и музикални спектакли. Експериментира с приложението на новите медии в сценографията, работи и персонални видео арт проекти. Преподава „Сценография и костюмография“ в Националната художествена академия. Бил е и ректор преди години на това висше училище. Досега проф. Слави Кокалов е печели два Аскреера – за работата ми върху постановките на Александър Морфов „Дон Кихот“ и „Бурята“.

За водеща женска роля са номинирани Елена Телбис за ролята ѝ на Жена в „Дишай“ в „Сфумато“, Лилия Маравиля за превъплъщението ѝ в Петра фон Кант в „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ в театър „София“ и Светлана Янчева за ролята на Уини в „О, щастливи дни“ от Самюъл Бекет в „Сфумато“.

При мъжете борбата ще е между Бойко Кръстанов за ролята му на Мъж в „Дишай“, Владимир Пенев за поп Кръстьо във „Великденско вино“ в Народния театър и Йордан Ръсин за Вершинин в „Три сестри“, постановка на „Възраждане“.

За режисура „Аскеер“ ще си оспорват Александър Морфов, Крис Шарков и Марий Росен, а техните спектакли „Антигона“ в плевенския театър, „Частици жена“ в Народния и „Дишай“ в театрална работилница „Сфумато“ са номинирани за най-добро представление.

Режисьор и сценарист на церемонията на 24 май е Борис Радев. Миналата година той посвети спектакъла на Паисий Хилендарски, а тази година друг известен българин ще е в основата на церемонията – Найден Геров, който предлага датата 24 май като празник на светите братя Кирил и Методий.

„Тази година честваме 200 година от рождението на този велик учител, който създава класното училище. Церемонията ще бъде посветена на тази годишнина и ще се казва „Денят на големите учители“.

За съвременна българска драматургия са номинирани Йоана Мирчева за „Тигър и дракон“ в „Театър 199“, Теодора Георгиева за „Междинна зона“ в театрална работилница „Сфумато“ и Яна Борисова за „Място, наречено другаде“, поставен в „Театро“.

Четете още

Избор на редактора