Театър, изложби и концерти на Чудомировите празници в Казанлък

Общо 33 събития са включени в програмата на 29-ото издание на Чудомирови празници в Казанлък, които ще започнат на 25 март и ще продължат до 1 април. Това съобщи пред журналисти директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова. Празниците са посветени на живота и творчеството на известния писател – хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, а организатори на събитията са музеят, съвместно с едноименната фондация и Община Казанлък.

Традиционно в програмата са включени няколко театрални постановки, които се състезават за наградата „Комедиен хит на сезона“, като тази година ще бъде връчена 20-ата юбилейна такава. Ще бъдат представени общо седем театрални постановки, една от които е за деца. Две от пиесите са по произведения на Чудомир, посочи Матова.

За ценителите на музиката организаторите са подготвили четири концерта, а сред изпълнителите са Деси Добрева и дует „Адикт“. Предвидени са и две матинета – съботно и неделно. По време на Чудомирови празници 2023 в Казанлък ще бъдат представени и шест книги, които тази година са предимно с академична насоченост. Това са произведения на акад. Иван Радев, проф. Пенчо Пенчев, Диляна Курдова, Цвета Брестнишка, Ева Иванова – Ами Тола и Николай Русев.

По време на празника ще отворят врати и шест изложби, посочи още Добрина Матова. Две от тях ще бъдат представени по време на официалното откриване на празниците на 25 март, когато е и рождената дата на Чудомир. „Едната е изложбата „Посоки“,  в която ще покажем един различен Чудомир, когото казанлъчани не познават – със свои маслени портрети, с непознати и нехарактерни за него акварели. Втората изложба е „Приятелите“ и съдържа творби, подарени от художници, близки до Чудомир и музея“, добави Матова. На следващия ден ще бъде представена експозицията „Паралелни светове“ на Шенгюл Ахмедова, която показва кукли, пресъздаващи героите на писателя. В програмата са предвидени и детски изложби, както и експозиции на ученици от местното Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“. „Учениците ще се включат и с традиционното ателие – инсталация в градска среда, озаглавено „Криво огледало“, което ще бъде разположено на централния площад „Севтополис“, посочи още Матова. Едно от най-важните събития в програмата е изложбата на отличените с първа награда творби от международния карикатурен конкурс „Настрадин Ходжа“, а специален гост е президентът на Асоциацията на турските карикатуристи Метин Пекер, който ще вземе участие и в традиционното за празниците „Училище за карикатура“ с Николай Фитков, което тази година е на тема „Хитър Петър и Настрадин Ходжа“.

В програмата са включени и други творчески работилници, както и конкурсите „Присмехулници“, „Малките нашенци“,„Чудонемирчета“ и „Магията любов“. Отбелязана ще бъде и стотната годишнина от създаването на местното културно списание „Кула“, посочи още Добрина Матова. Връчена ще бъде и 54-ата награда на фондация „Чудомир“ и вестник „Стършел“, която е и най-старата награда за хумористичен разказ в България.

Част от програмата на празника е и Осмата научна конференция на тема „Чудомир – познатият и непознат“ с ръководител историкът проф. Петко Петков. Нейни съорганизатори са Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ и Исторически музей „Искра“. Вече е издаден и новият албум, който съдържа научните публикации от миналогодишната конференция, допълни Матова.

Програмата на Чудомирови празници 2023 включва и две изнесени събития – изложбата „Нашенци“ с творби на автора в Асеновград и литературно представяне на Ева Иванова в Павел баня.

Четете още

Избор на редактора