Тежък балкански тест за Бразилия на старта в Катар

Днес ще се изиграят последните четири мача от първия кръг на Световното първенство по футбол в Катар. В група G Швейцария излиза срещу Камерун от 12 часа българско време. В 15 започва двубоят от потока Н: Уругвай – Южна Корея, а от 18 е срещата Португалия – Гана. Програмата за деня завършва с втория мач от група G: Бразилия – Сърбия от 21 часа.

Тимовете на Швейцария и Камерун излизат за пръв път един срещу друг не само в официален двубой, а и като цяло. Фаворит е представителят на Европа, но техният опонент е сред най-силните африкански отбори, който обаче в началото на годината претърпя разочарование, след като успя да стигне само до бронзовите медали на домашната Купа на Африканските нации. Преди дни швейцарците премериха сили с Гана и загубиха с 0:2, след като не отправиха нито един точен удар към вратата на съперника. Това поражение идва след три поредни победи в Лигата на нациите, които оставиха тима в Лига А. За класирането си на Мондиала пък тима поднесе изненада с първото си място в група с Италия, където бе още и България.

Камерун имаше време за две контроли преди началото на шампионата, в които обаче не спечели – 1:1 с Ямайка и 1:1 с Панама.

Уругвай не направи блестяща квалификационна кампания. Това обаче не бе фатално. Южна Корея пък загуби само в последния кръг от ОАЕ и отстъпи първата позиция на Иран. През март южноамериканците изиграха пет контроли. Тимът премери сили с най-силните от Северна Америка, като победи Мексико и Канада и завърши наравно с САЩ. Двубоите за Южна Корея бяха далеч повече, а от тях може да се отличи победата над Чили. Дни преди началото на Мондиала те надиграха и Исландия с 1:0.

Уругвай и Южна Корея имат не малко срещи помежду си, като само през този век са изиграли пет контроли. В първите четири от тях победители са урусите, но в последната среща успехът е за корейците. Противниците имат и два мача на Световно първенство. Те също завършват с победа за Уругвай, който през 2010 година печели с 2:1 на осминафинал в Бразилия, пише БГНЕС.

Португалците са на Мондиал за шести пореден път, но не успяват да подобрят най-високото си постижение от бронзов медал, завоюван през 1966 година. Гана се завръща на световната сцена, след като пропусна шампионата в Русия преди четири години. „Черните звезди“ обаче имат своето място в историята като най-високопоставеният африкански отбор на световни финали – четвъртфинал през 2010 година.

Един от големите фаворити – Бразилия, го очаква тежък балкански тест на старта. „Селесао“ ще се изправи срещу Сърбия в късния мач от програмата. Южноамериканците са най-титулуваната нация със своите пет трофея. От последния обаче изминаха 20 години. Тимът остана непобеден в груповата фаза на последните пет турнира, като не успя да спечели в едва три срещи. Друг любопитен факт е, че Бразилия е единственият отбор, който е взел участие на всички 22 Мондиала до този момент.

Бразилци и сърби се изправиха в решителния трети рунд от групите преди четири години в Русия. Тогава сърбите отстъпиха с 0:2 и останаха на третото място. Интересно е, че с тях в група тогава също бе и Швейцария, която продължи към осминафиналите.

Формата на двата отбора е доста добра. Бразилия губи изключително рядко, като последното поражение бе преди 16 месеца на финала за Копа Америка от големия враг Аржентина. От юни насам тимът е изиграл четири контроли, които спечелиха и така са в серия от седем поредни успеха. Сърбия пък спечели промоция в Лига А от Лига на нациите, а преди броени дни демонстрира атакуваща мощ при 5:1 над Бахрейн.

Четете още

Избор на редактора