Тео Ушев стяга изложба в замък във френската Венеция

Ретроспективна изложба в замъка в Анеси ще представи цялостното творчество на Теодор Ушев – илюстрации, плакати, филми, рисунки, стори бордове, инсталации, съобщи днес графичният дизайнер, плакатист, аниматор и режисьор.

„В 25 огромни зали ще бъдат подредени всичките ми работи, които съм правил някога. Откриването ще е на 13 юни. Изложбата ще продължи четири месеца, до края на септември – началото на октомври“, каза Ушев. По думите му в момента тече много усилена работа, защото трябва да се съберат неща от пет държави. Работят четирима куратори, в четири държави.

„Мисля, че това ще бъде най-важното събитие за мен през следващата година. То трябваше да се осъществи миналата година, но нещата се забавиха заради пандемията“, коментира Ушев.

Изложбата е по идея и предложение на Музея на изкуствата в Анеси. Градът Анеси, или Анси, е разположен в източната част на страната, и е известен като френската Венеция в Алпите.

В реализацията участват френската и квебекската филмотеки. „Финансира се от канадското правителство с огромна сума, както и от френското правителство. От българска страна помага културният ни институт във Франция“, обясни Ушев. „Опитваме се след това да покажем тази изложба и в Монреал, в квебекската филмотека. Опитваме се да я докараме и в България през 2024 г., но все още нямаме отговор. 2024 година за България се оказва много далечно време. Тук нещата не се организират пет години предварително, както е там, всичко се прави в последния момент“, добави Ушев.

Четете още

Избор на редактора