Тестват Оземпик за деца до 12 години

Датската фармацевтична компания „Ново Нордиск“ (Novo Nordisk) проучва дали семаглутид, активната съставка на медикамента „Оземпик“ (Ozempic), може да се използва при деца на възраст от 6 до 12 години, пише вестник „Тейд“ De Tijd, цитиран от белгийската новинарска агенция Белга.

„Ново Нордиск“ проучва дали инжекциите от 2,4 милиграма семаглутид са безопасно и ефективно лечение за отслабване при деца с наднормено тегло. Изпитването се провежда в 10 държави и има за цел да включи 210 деца с индекс на телесна маса (ИТМ) над определен праг.

В Белгия изследователската програма „Степ Янг“ (Step Young) е в ход в университетските болници в Брюксел, Льовен и Антверпен.

Каролин ван де Меле, координатор на мултидисциплинарния екип за борба със затлъстяване в университетската болница в Антверпен, е доволна от проучването.

„При младите хора с много висок ИТМ е трудно да се постигнат достатъчни резултати само с упражнения и диета“, казва тя.

По-бързото отслабване със семаглутид може да даде на децата допълнителна мотивация, казва тя пред „Тейд“. Тя вижда и дългосрочни ползи, включително намален риск от диабет и сърдечносъдови заболявания.

Четете още

Избор на редактора