Тестват Ozempic за борба с Алцхаймер и Паркинсон

Лекарството за диабет, подпомагащо загубата на тегло – Ozempic, което стана хит за  знаменитости и инвеститори, се проучва за справяне с някои от най-трудните за лечение мозъчни заболявания, включително болестта на Алцхаймер, съобщи Ройтерс.

Учените допускат, че Ozempic въздейства върху част от метаболитната система, която е отговорна за болестта на Алцхаймер. Надеждата е, че подобряването на механизма за усвояване на глюкозата и намаляването на възпалението в цялото тяло – включително мозъка – може да забави прогресирането на инвалидизиращи заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Няколко учени, интервюирани от Ройтерс, посочват, че са се увеличили изследванията в подкрепа на тестването на лекарства за диабет срещу невродегенеративни заболявания. Резултати обаче се очакват след години и успехът е несигурен. Но интересът е подкрепен от последните положителни данни за лекарствата за Алцхаймер, разработени от Eisai Co Ltd, в партньорство с  Biogen и от Eli Lilly, показващи , че премахването на лепкави амилоидни плаки, натрупани в мозъка може да забави влошаването на когнитивните способности, причинено от Алцхаймер.

Д-р Сузане Крафт, професор по геронтология и гериатрична медицина в Медицинския факултет на университета Уейк Форест, изнесе основна реч на влиятелна научна конференция за Алцхаймер в края на миналата година относно необходимостта от тестване на лечения като лекарства за диабет, за да се намали допълнително напредването на болестта. Тя споделя, че в момента провежда проучване за Алцхаймер, оценяващо действието на интраназален инсулин в комбинация с друго лекарство за диабет.

Лечението на диабет може да усили клиничната полза от антиамилоидните лекарства и потенциално да доведе до пълна стабилизация или дори известно възстановяване при пациенти с Алцхаймер, казва професор Крафт. Инсулинът играе роля в регенерацията. Като се има предвид ролята му в модулирането на имунната функция, той може да попречи на амилоида да продължи да се натрупва“, предполага Крафт.

За разлика от по-старите лекарства като метформин, има търговски стимул за тестване на по-нови класове лекарства, например GLP-1 агонисти. Ozempic съдържа активната съставка семаглутид. Четири компании, които произвеждат лекарства за диабет, съдържащи GLP-1 антагонисти споделят, че следят резултатите от тестовете с Ozempic при Алцхаймер.

Иван Койчев, консултант – невропсихиатър към Oxford University Hospitals, провежда пробен тест със семаглутид с цел спиране на най-ранните промени в мозъка на хора с риск от развитие на Алцхаймер. Според него има доказателства, че GLP-1 агонистите  носят много по-малък риск от сериозни странични ефекти в сравнение с терапиите за изчистване на амилоид.

Деменцията засяга повече от 55 милиона души по света и се очаква пазарът на лекарства за Алцхаймер да нарасне до 9,4 милиарда долара до 2028 г., а за болестта на Паркинсон – до 6,6 милиарда долара, сочат анализите.

През 2021 г. Novo – производителят на Ozempic, започна две проучвания за тестване на семаглутид при хиляди пациенти с ранна болест на Алцхаймер. Резултатите се очакват до 2025 г., тъй като са необходими години, за да се покаже ефект върху прогресивното състояние.

Изпитванията за Паркинсон обикновено отнемат по-малко време и може да изискват по-малко пациенти, тъй като е по-лесно да се оцени въздействието върху характеристиките на двигателната функция на болестта, за да се разбере дали лечението е от полза за мозъка.

Четете още

Избор на редактора