Тийнейджър пилот обиколи света сам, кацна в Кондофрей и влезе в „Гинес“

„Постигнах целта си“, това заяви най-младият пилот, който обиколи сам света, след като кацна днес у нас. Мак Ръдърфорд прелетя с ултралек самолет над 52 държави.
Тийнейджърът тръгна за околосветското пътешествие на 23 март 2022 г. от летище „София-Запад“ край радомирското село Кондофрей, където се и приземи днес.

17-годишният белгийски младеж ще влезе в книгата на рекордите „Гинес“ с две постижения – за най-младия пилот, обиколил света сам, както и за това, че е най-младият човек, обиколил света с ултралек самолет.

Страстта към рекордите е семейна черта – само преди няколко месеца сестра му Зара Ръдърфорд подобри световния рекорд и стана най-младата жена, обиколила света сама. Освен това тя се записа и като най-млад човек прелетял земното кълбо с ултралек самолет. Рекорд, който вече ще принадлежи на по-малкия й брат. Той призна, че бил вдъхновен от кака си и затова между тях нямало съперничество, а споделяне на едни и същи идеи.

Петмесечното околосветско пътешествие на Мак е свързано с екстремни жеги, пясъчни бури, близо десетчасов полет над Тихия океан, технически предизвикателства, проблеми с разрешителни и с геополитическата обстановка.

Мак е най-младият пилот в света – получава лиценз една на 15 годишна възраст. Учил се е от баща си, който е професионален пилот. Двамата са разписали заедно две трансатлантически преминавания.

Четете още

Избор на редактора