Имат ли пръст тайните руски служби в „Тоалетната война“?

Защо са изтрити часове видеозаписи на Крамник от мача му с Топалов в Елиста? Защо Песков се появи на финала Карякин-Карлсен? Доколко службите за сигурност са се месили в спорта и специално в шаха?

По тези и много други въпроси в Русия тръгват зверски разследвания, за да се види кой стои зад успехите на руските спортисти през последните 23 години.

Трябва да се разкрие истинският облик не само на политиката на страната, но и на спорта в държавата, където също е достигала дългата ръка на ФСБ – Федералната служба за сигурност.

За това настоява руското общество, комуто вече са омръзнали мантрите за „най-великите“, се казва в публикация на Chess-News Шахматы без цензуры. Медия, която не се задоволява само със спортната тематика, но си е извоювала и статут на опозиционна.

Това важи особено за шаха. Русия категорично отхвърляше изводите от разследванията на американския спецпрокурор Мълър, които хвърлят сянка върху успехите на бившия световен шампион Сергей Карякин, пише  Chess-News.

И припомня как на мача му с Карлсен в Ню Йорк там изненадващо се появи и говорителят на Путин Песков, заедно с още подобни „гости“. Това по странен начин съвпадна по време  с избора на Доналд Тръмп за президент. Отникъде сякаш се появи Кремъл.

В прокурорския доклад в САЩ фигурират също имената на бившия президент на Калмикия Илюмжинов и президентът на ФИДЕ Дворкович.

Или да си припомним една история, която прилича на фантастичен филм, на сюжет от някакъв друг живот, макар че тя се разви на прага на зараждащия се путинизъм, продължават наблюдателите от медията.

И пак припомнят – това беше през 2006 година, в Елиста (Русия), в мача за званието световен шампион между Крамник – Топалов. Тогава на всички ни се струваше пределно ясно – Топалов губеше и българският тим предизвика скандала, за да промени негативния ход на двубоя.

Днес обаче, през 2022 година, дали всички смятаме, че това е така? Дали „Тоалетната война“ беше плод единствено на богатата фантазия на мениджъра на Топалов Силвио Данаилов. И ако някой все още се съмнява, нека си зададе въпроса къде изчезнаха десетки часове видеозаписи на поведението на Крамник преди и по време на мача, в почивките и след всеки двубой? Въпроси, на които според Chess-News е крайно време вече някой да отговори.

„Надявам се един ден всичко, което се случи преди 16 години в Елиста, да излезе наяве, сподели пред ekspresso.bg мениджърът на Тополов – Силвио Данаилов. Според него записите се пазят някъде и ще дойде момент, когато ще бъдат извадени пред обществеността.

Четете още

Избор на редактора