Тотално разминаване в експертизите за наркотици в кръвта на Семерджиев

Има тотално разминаване в заключенията на вещите лица по въпроса бил ли е Георги Семерджиев дрогиран по време на катастрофата на столичния бул. „Черни връх“, при която на 5 юли 2022 г. загинаха две млади жени.

Поредното заседание по делото днес се проведе в Софийския градски съд, където се изслушват вещите лица.

Токсикохимичната експертиза е установила наличие на метамфетамин, но не е установила каква е концентрацията в кръвта, защото техниката не го позволява. Вещите лица от Института по криминалистика, които са работили по нея, обясниха пред съда, че изследваната от тях кръвна проба не е съхранявана правилно. Била е доставена при тях замразена, което не позволява да се определи дали в кръвта има наличие и на алкохол.

Вещите лица, изготвили съдебнохимическата експертиза излязоха с друго заключение – изследваната проба кръв не показала наличие на алкохол, синтетични наркотици и производни. Използвани са два метода с различна чувствителност, а пробата, отишла при тях, не била замразена, казаха те пред съда.

Разминаването в двете заключения беше обяснено от едно от вещите лица с различните апаратури и методи, както и чувствителността на техниката.

Предстои да се изслушат заключенията на над 20 вещи лица по около 40 експертизи.

Четете още

Избор на редактора