Трима кандидати за шеф на Здравната каса

Трима са кандидатите за управител на Националната здравноосигурителна каса, става ясно от предложенията, публикавин в сайта на парламента. Срокът за внасяне на кандидатурите изтече вчера.

Номинираните са д-р Тодор Хинов, предложен от „Възраждане“, Иванка Динева, номинация на ГЕРБ-СДС и проф. Жени Стайкова, кандидат на „БСП за България“.

Д-р Тодор Хинов е с над 40 години опит в системата на здравеопазването и в сферата на управлението на лечебни заведения, посочват от „Възраждане“.

Той е с висше образование, Медицинска академия – София, специалност „Анестезиология и реанимация“ и с квалификация по „Здравен мениджмънт“ към Медицински университет в София. Има над 40 години професионален опит в системата на здравеопазването и в сферата на управлението на лечебни заведения.

Иванка Динева е бивш директор на Столичната здравна каса. Работи в системата на здравеопазването от 2002 г. От 2008 до 2012 г., е заемала последователно няколко длъжности в Централно управление на НЗОК. От 2012 г. до началото на 2017 г. работи като консултант в частния сектор, адвокат.

От май 2017 г. до декември 2020 г., Динева е съветник на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика, а от декември 2020 г. до септември 2022 г., директор на Столичната здравна каса.

Проф. Жени Стайкова е завършила Медицинска академия „И. Мечников” в Санкт-Петербург през 1984 г. Има специалност “Комунална хигиена” (МНИИГ”Ф.Ф.Ерисман” – Москва, 1987 г.) и втора специалност ”Социална медицина” (МУ – Пловдив, 2000 г.). Магистър по здравен мениджмънт (МУ – София, 2005 г.) и по специалност „Публична администрация – административни практики” (СУ”Св.Кл. Охридски”, 2014 г.).

През март 2018 г. – успешно защитава научна степен „доктор на науките” в МУ – София.

Била е преподавател в Пловдивския университет и доцент в МУ – Плевен, а от 2014 г. е доцент в Медицински университет – София, Факултет по обществено здраве (ФОЗ), Катедра „Превантивна медицина”.

Народното събрание утвърди на 23 юни процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на НЗОК, както и за публичното им изслушване в Комисията по здравеопазване и процедурата по избора им от парламента.

Приемането на процедурни правила е във връзка с решението на Народното събрание от 13 януари т.г., с което мандатът на проф. д-р Петко Салчев като управител на здравната каса беше предсрочно прекратен.

Четете още

Избор на редактора