Трима от „Пуси райът“ арестувани, опитали да нахлуят на терена на финала в Катар

Членове на руската група „Пуси райът“ са били задържани вчера, след като се опитали да нахлуят на терена на финала на Световното първенство по футбол в Катар, за да протестират срещу войната в Украйна, затварянето на руския опозиционер Алексей Навални и потискането на жените в Иран, заявиха активисти, цитирани от Ройтерс.

Според фондацията „Кино за мир“, базирана в Берлин благотворителна организация, фокусирана върху човешките права и околната среда, охраната е задържала членката Ника Никулшина, сътрудника на групата Пьотър Верзилов и един украински член на „Пуси райът“.

Активистите били спрени от силите за сигурност, преди да нахлуят на терена, се посочва в съобщение на фондацията „Кино за мир“. „Когато писах на Пьотър, той беше в полицейския арест“, казва основателят на фондацията Яка Бизил.

Верзилов, един от най-известните руски правозащитници и издател на независимото издание „Медиазона“, е в списъка на издирваните от Москва лица.

Финалът на Световното първенство по футбол през 2018 г. в Москва беше прекъснат за кратко, когато активистите на „Пуси райът“, сред които и Верзилов, нахлуха на терена, за да привлекат вниманието към нарушенията на правата на човека в Русия. След това те бяха изведени от охраната

Четете още

Избор на редактора