Трима са обвинени по случая „Осемте джуджета“

Трима души са привлечени в качеството на обвиняеми по случая „Осемте джуджета“,  съобщиха от пресцентъра на Софийска градска прокуратура.

Привлечен в качеството на обвиняем е прокурор с инициали Д.Д. за това, че на 18.02.2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18.02.2020 г. върнал иззети веществени доказателства, представляващи златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Магистратът е привлечен в качеството на обвиняем за общо длъжностно престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до осем години и лишаване от право да заема определена длъжност.

По същото досъдебно производство в качеството на обвиняеми са привлечени лице от мъжки пол с инициали П.П., бивш магистрат (следовател), и лице от женски пол с инициали Л.П., за това, че на 23.03.2020 г. в гр. София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление.  Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от една до шест години.

Обвиняемият с инициали П.П. е търсен на известните в страната адреси. Не е открит, поради тази причина следовател от СГП е постановил на органите на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) да обявят П.П. за общодържавно издирване. Спрямо обвиняемия е постановена мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа. Съгласно действащото законодателство наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване.

Същевременно по друго досъдебно производство, което е иззето по компетентност от Софийска районна прокуратура (СРП), лице с инициали П.П. е било привлечено в качеството на обвиняем за принуда. Наблюдаващият прокурор от СГП по делото, което е иззето по компетентност от СРП, е стигнал до извода, че е съставено постановление за привличане в качеството на обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. Във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвиняем е отменено като незаконосъобразен акт.

Висшия съдебен съвет (ВСС) дебатира на заседание в началото на юли по казуса „Осемте джуджета“. Правосъдният министър Атанас Славов коментира тогава, че за него е важно как се използва силата на закона, нарушени ли са професионални стандарти и Кодекса за етично поведение на магистратите. Има основания да се счита, че са нарушени и наказателноправни норми, отбеляза министър Славов.

Четете още

Избор на редактора