Триумф на „Голдън стейт“, седма титла в НБА!

„Голдън Стейт Уориърс“ е отново шампион в НБА след 4-годишна суша! „Воините“ надиграха „Бостън Селтикс“ като гости тази нощ и с 4-2 победи на финала триумфираха в Лигата на извънземните.

Възпитаниците на мениджъра Стив Кър се завърнаха на върха отвъд океана, след като спечелиха мач №6 от серията с „келтите“ с крайното 103:90 (27:22, 27:17, 22:27, 27:24) в зала „Ти Ди Гардън“ в Масачузетс.

За MVP на финалите бе избран суперзвездата на „воините“ Стеф Къри, който за шист мача фиксира средно по 31,2 точки, 6,0 борби и 5,0 асистенции.

Със шампионска титла №7 „Голдън Стейт Уориърс“ вече заема еднолично третата позиция в класацията за най-успешните отбори в НБА и са преди „Чикаго Булс“ на Майкъл Джордън с техните шест трофея. „Бостън“ пропусна да поведе отново на „ЛА Лейкърс“ на върха, като двата легендарни отбора остават с по 17 титли.

Отборът от Сан Франциско триумфира с трофея за първи път от 2018. Последва тотален спад след тежката контузия на един от лидерите на тим Клей Томпсън и напускането на Кевин Дюрант. През 2019/20 „Уориърс“ бяха най-слабият тим в Западната конференция, а през миналата кампания отново не успяха да се класират за плейофите.

Завръщането на Клей Томпсън, привличането на Андрю Уигинс и млади талантливи състезатели като Джордан Пуул, Гари Пейтън II, Кевон Лууни и Джонатан Куминга обаче върна „Уориърс“ на пътя на победите.

Нуждаещите се от задължителна победа баскетболисти на домакините поставиха вихрено начало на двубоя, като само след по-малко от три минути игра се появи двуцифрената разлика на таблото – 12:2. За силния старт на „Бостън“ се погрижиха Джейсън Тейтъм, Джейлън Браун и Маркъс Смарт, които принудиха треньорския щаб на гостите да вземе ранно прекъсване. Двуцифрения дефицит на „Уориърс“ не беше единственият проблем пред Стив Кър, тъй като звездата на „воините“ Клей Томпсън си изкара два бързи фаула.

Тейтъм увеличи дистанцията до 12 точки при 14:2, след което обаче Андрю Уигинс и Томпсън успяха да скъсят разликата на седем. „Голдън Стейт“ обаче намекна, че е преживял трудностите и чрез тройки на Дреймънд Грийн, Стеф Къри и Джордан Пуул се върна в мача и затвори първата четвърт с 22:27 в тяхна полза.

Серията на „воините“ се увеличи до четири поредни тройки в началото на втората четвърт, след като Пуул отново излезе на сцената с перфектен изстрел от далечна дистанция. Андрю Уигинс пък донесе първата двуцифрена преднина в актива на своя отбор при 22:32.

Отборът на „Селтикс“ изглеждаше тотално обезличен, като след поредната допусната борба в нападение Пуул продължи наказателната си акция от тройката, а Уигинс пък отново го последва със завършена бърза атака – разлика цели 15 точки.

Така Стеф Къри и компания направиха най-дългата серия от последователни точки в последните 50 издания на Финалите на НБА – 0:21. В този момент домакините от Масачузетс се нуждаеха от лидер, който да спре пропадането и в такъв се превърна Джейлън Браун, който измъкна своя отбор от дупката с пет безответни точки, за да може дистанцията да бъда съкратена до 10 точки при 27:37. Момчетата на Име Удока на два пъти успяваха да намалят разликата до осем точки, но и в двата случая „Голдън Стейт“ не позволи преднината им да се изплъзва – 31:42 след тройка на Андрю Уигинс.

Грешките в нападение на „келтите“ (9 до този момент) удряха здраво по самочувствието на тима, докато от другата страна Стеф Къри наказваше неточностите в играта на съперника – 33:47 в полза на „Голдън Стейт“. Домакините останаха и без Джейсън Тейтъм за известно време, тъй като крилото вече имаше три лични нарушения, които го изпратиха на пейката. Къри и Томпсън пък продължаваха да се разхождат из безпомощната защита на 17-кратните шампиони, като в един момент дистанцията между двата тима доближи 20-те точки при 33:51.

Възпитаниците на Име Удока намалиха малко разликата на полувремето, което приключи при аванс от 15 точки за „воините“ – 39:54.

Втората тройка в мача на Дреймънд Грийн даде скоростен старт на „Уориърс“, които отново вдигнаха аванса си до 18 точки. Джейлън Браун и Ал Хорфърд върнаха надеждите на домакините, но Стеф Къри отново наниза от далечно разстояние за 44:60 в полза на шесткратните шампиони. В следващите минути двата тима започнаха да си разделят перфектни изстрели от далечна дистанция, като повечето от тях, за съжаление на феновете по трибуните, влизаха в коша на „келтите“. Две тройки на Стеф Къри и още две на Ото Портър-младши доближиха съвсем „воините“ към седмата им шампионска титла – 50:72.

Тимът на Име Удока скъси известна част от разликата при 55:72. Устремът на 17-кратните шампиони продължи в следващите няколко минути, в които, водени от своя лидер Джейлън Браун, „келтите“ записаха серия от 12:2 в своя полза, за да съкратят дистанцията при 62:74 с оставащи около 120 секунди до края на третата четвърт.

„Бостън“ не се предаде и свали разликата на под 10 точки, след като Ал Хорфърд наниза кош и фаул за 65:74. Важен кош от средно разстояние на Дреймънд Грийн охлади ентусиазма на съперника, а един успешен наказателен удар от страна на Джейлън Браун оформи крайното 66:76 преди началото на последната четвърт.

За съжаление на привържениците на домакините, техните любимци останаха без точка за близо две минути от началото на четвъртата част. Гари Пейтън II вдигна оборотите за гостите с мощна забивка в коша на „Бостън“, след което обаче Маркъс Смарт отвърна с хубав пробив от другата страна, за да закове разликата отново на 10 точки при 68:78. Спорен фаул на Робърт Уилямс III срещу Джордан Пуул бе материализиран от гарда на гостите, който вкара двата си изстрела, а след това фиксира важна минисерия за своя отбор, реализирайки за 68:82. „Келтите“ все още не бяха напълно готови да развеят белия байрак, като кош и фаул на бърза атака на Грант Уилямс отново свали дистанцията под 10 точки – 75:84. Поредният страхотен пробив на Стеф Къри завърши с нови две точки за плеймейкъра на „Уориърс“, като по този начин „воинните“ направиха отново двуцифрен актива при 75:86 и оставащи около шест минути до края на редовното време. Последва чудесна стрелба от тройката на Джейлън Браун, но радостта на зрителите по трибуните бе краткотрайна, тъй като Андрю Уигинс върна жеста от другата страна, а Дреймънд Грийн наказа поредната грешка на домакините – 78:91 в полза на Голдън Стейт. Шестата тройка в мача и общо 30-ата точка на Стеф Къри подсигури победата на „Голдън Стейт“ – 81:96 при оставащи едва 2 минути до края на срещата. Сан Франциско ликува, седма титла за „Голдън стейт Уориърс“.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

„БОСТЪН“: Маркъс Смарт, Джейлън Браун, Джейсън Тейтъм, Ал Хорфърд, Робърт Уилямс III

„ГОЛДЪН СТЕЙТ“: Стеф Къри, Клей Томпсън, Андрю Уигинс, Ото Портър-младши, Дреймънд Грийн

Четете още

Избор на редактора