На този ден се почита паметта на свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради вярата си. По нашите земи се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите.
Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята и те се благославят за плодородие.
Традицията повелява сутринта стопанката да омеси хляб – пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се припича на саджак.
В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там всеки отрязва по три пръчки. След това поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“.
След това всички се събират и избират „царя на лозята“. Едва тогава започва общо угощение.