3 дни за кандидатстване в гимназия

Три дни имат седмокласниците, за да кандидатстват в гимназия. Подаването на заявления за първия етап на класирането започна днес и ще продължи до 7 юли 2022 г. В някои регионални управления приемат документи и на хартия, на други места кандидатстването е само онлайн.

В Бургас например приемат документи както електронно, така и на място в училищата,в които са се обучавали седмокласници. В София подаването на заявление за участие в първи и трети етап на класиране в гимназиите ще бъде само по електронен път.

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа и индивидуален код за достъп, през който може да кандидатства. Учениците трябва да подредят паралелките, в които искат да бъдат приети, започвайки от най-желаните към по-малко исканите. Желателно е да се попълнят повече паралелки, съветват експерти. Броят на желанията може да бъде неограничен. За професионалните паралелки е необходимо да се прикачи медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика. По традиция сред най-желаните за прием след 7 клас са профилираните гимназии – математически и езикови. Планираните профилирани паралелки в страната са 964, а професионалните – 1477 (60.5%).

 

Четете още

Избор на редактора