Тръмп: За 24 часа мога да спра войната в Украйна

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, говорейки на годишната конференция на консервативните кръгове на Републиканската партия, обеща да разреши конфликта в Украйна за един ден, ако бъде избран за държавен глава на изборите. Предаването беше водено от CNN-News18 в YouTube.

Можех да се справя с тази ситуация за 24 часа като президент. Бих го направил за 24 часа. За да направите това, трябва да сте президент, трябват правомощия, позиция, каза Доналд Тръмп.  Той каза, че „няма да е трудно“, но не уточни как ще реализира плана си.

По-рано Тръмп, говорейки пред поддръжници в щата Флорида, обеща незабавно да се обади на руския и украинския лидер Владимир Путин и Владимир Зеленски, ако бъде избран за глава на американската държава. „Гарантирам, че мога да разреша този въпрос… Ще сключим сделка в рамките на 24 часа“, каза тогава политикът.

Тръмп каза, че изходът от конфликта в Украйна е по-важен за страните от НАТО, отколкото за САЩ, въпреки че Вашингтон отделя много повече средства в подкрепа на Киев, отколкото на страните от алианса.

Ние решаваме проблеми за останалия свят, които те не решават сами. Карат ни да инвестираме. Гледаме Украйна, всички сме толкова притеснени за това. Но защо НАТО не харчи толкова, колкото ние?, запита Доналд Тръмп.

Той припомни, че САЩ са отпуснали 140 милиарда долара на Украйна, докато НАТО е инвестирала „само малка част от тях“.  Тръмп призова ръководството на страната да търси мирни преговори. „Европа трябва да направи много повече, защото прави само малка част от това, което ние правим“, добави политикът.

Бившият президент на САЩ каза, че ако спечели изборите, може да убеди европейските лидери да увеличат помощта за Украйна за десет минути.

Германия не плаща своя дял. Други страни не плащат своя дял, а САЩ поемат цялата тежест. Не е правилно. Знаете ли, можете да се срещнете с всички останали лидери, познавам всички или повечето от тях. След десет минути те биха били готови да платят, ако им кажете от какво имат нужда. Но те не плащат. Ние плащаме. И не е честно, са думите на Тръмп.

Четете още

Избор на редактора