Турската полиция арестува 46 души за атентата. Жертвите са вече 8

Турската полиция е арестувала 46 души заради експлозията на едно от най-оживените места в центъра на Истанбул – пешеходния булевард „Истиклял“, където гъмжи от хора по всяко време на денонощието.

Жертвите на взрива се увеличиха с още две, и вече са осем, а 81 са ранените, сочат последните данни на официалните власти.

Сред жертвите са три деца, а сред ранените има петима чужденци – двама са сирийци, а останалите са руснак, сърбин и мароканец, съобщава турският в. „Миллиет“.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи днес, че сред тях е „човекът, който е оставил бомбата, причинила експлозията“ на едно от най-оживените места в Истанбул – пешеходния булевард „Истиклял“, който гъмжи от хора по всяко време на денонощието.

Министърът не идентифицира предполагаемия извършител на бомбения атентат, но според изявленията на турските отговорни представители подозренията за извършването на атаката падат върху жена, която вероятно е носела взривно устройство в чантата си.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че първоначалната информация предполага, че „жена е участвала“ в атаката.

Малко по-късно правосъдният министър Бекир Боздаг съобщи, че жената е стояла при една от банките на „Истиклял“ дълго време, над 40 минути, след което е тръгнала, а минута-две по-късно е станала експлозията.

Вероятно устройството е било поставено в плик или в чантата на жената и самата тя или някой друг го е детонирал дистанционно. В социалните медии се появиха кадри на жената.

Четете още

Избор на редактора