Турция: Спасиха още трима след 278 часа под руините

Спасители в Турция извадиха още трима души от развалините повече от 11 дни, след като бяха блокирани при катастрофалното земетресение, ударило страната.

Хакан Ясиноглу беше заседнал под сплескана сграда в тежко засегнатата провинция Хатай в продължение на 278 часа, когато работници стигнаха до него в петък.

Тийнейджърът Осман Халебийе и 34-годишният Мустафа Авджъ също бяха спасени в Антакия.

„Бях напълно изгубил всяка надежда. Това е истинско чудо“, каза бащата на г-н Авджъ пред агенция Ройтерс.

„Мислех, че никой не може да бъде спасен жив оттам“, добави той.

Съпругата му Билге Авджъ успява да избегне опустошението от земетресението и да избяга с детето им, но г-н Авджъ е останал в капан под развалините, според местните медии. Г-н и г-жа Авчи – и бебето Алмиле – се събраха късно в петък в болница в южния град Мерсин.

Последните спасителни операции идват след като броят на жертвите, причинени от земетресението с магнитуд 7,8 в Турция и Сирия, надхвърли 41 000 – цифра, която се очаква да нарасне драстично.

С течение на времето спасителите са по-малко оптимисти, че могат да продължат да спасяват хора, хванати в капан под развалините. Това отчасти се дължи на ограниченията за това колко дълго човешкото тяло може да оцелее без вода и експертите казват, че повечето спасителни операции се извършват през първите 24 часа след бедствие.

Четете още

Избор на редактора