Търг предлага рядък син диамант за $50 млн.

Най-големият син диамант, предлаган някога на търг, може да бъде продаден за 50 милиона щатски долара на продажба на редки бижута, организирана от аукционна къща „Кристис“ в Женева на 7 ноември, съобщи Ройтерс.

Камъкът, известен като Bleu Royal, е инкрустиран в пръстен и е сред най-редките, откривани досега. Размерът прави Bleu Royal толкова рядък и специален екземпляр, каза Рахул Кадакия, международен мениджър за бижута на „Кристис“. Той поясни, че цветът му е естествено много наситен. През 2016 г. на търг на аукционната къща за над 57 милиона щатски долара бе продаден рядък 14,6-каратов диамант, известен като Oppenheimer Blue. Кадакия каза, че от аукционната къща се надяват Bleu Royal да постигне по-висока цена от Oppenheimer Blue. „Представихме го по света, в Азия, САЩ и Европа и колекционери от целия свят проявиха интерес“, каза той.

В отделен онлайн търг от 3 до 16 ноември „Кристис“ ще предложи перлената огърлица, носена от Одри Хепбърн във филма „Римска ваканция“ през 1953 г., както и часовник „Ролекс“, носен от Марлон Брандо в „Апокалипсис сега“ (1979) с гравиран подпис на актьора. Лотът е „наистина уникален, защото е един от най-разпознаваемите колекционерски ролекси, предлаган някога на търг“, каза Реми Гимон, ръководител на европейската секция за часовници в „Кристис“. Преди две години часовникът, оценен сега между един и два милиона швейцарски франка, бе продаден на търг за два милиона швейцарски франка (2,2 милиона щатски долара). Наистина е изключително да имаме два лота от изключителни актьори – ролекс на Марлон Брандо и огърлица на Одри Хепбърн, каза Гимон.

Миналата година аукционна къща „Сотбис“ продаде рядък 15-каратов син диамант от мината „Кулинан“ за 57,5 милиона щатски долара на търг в Хонконг.

Четете още

Избор на редактора