Търсят се търговски аташета за 7 държави

Министерството на икономиката и индустрията обяви конкурс за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) на България в градовете Отава, Канада; Бразилия, Бразилия; Буенос Айрес, Аржентина; Джакарта, Индонезия; Абуджа, Нигерия; Претория, Южна Африка, Вашингтон и Чикаго, САЩ. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

“Когато встъпих в длъжност, България нямаше търговски аташета в 1/3 от ключовите държави, с които имаме развити икономически връзки. Много от тях бяха безпринципно отзовани или уволнени”, каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

По думите му политиката на министерството в последните месеци е насочена към рестартиране на дейността на неработещите търговски представителства по света, но и към промяна на начина на работа на СТИВ. “Създадохме модел за оценяване на работата на търговските аташета, какъвто до момента не е имало. По този начин ще стимулираме всички търговски представители да бъдат по-активни и ориентирани към постигане на конкретни резултати”, посочи още Стоянов.

По указания на икономическия министър всички процедури за търговски аташета, които министерството обявява, се провеждат максимално прозрачно, като целта е в тях да се включат повече участници и да се гарантира конкурентен подбор, се посочва в съобщението. “Затова обявяваме и пред медиите новите конкурси и се надяваме това да ни помогне да наберем подготвени хора, които да допринесат за повече инвестиции и увеличаване на експорта”, каза още Никола Стоянов.

Кандидатите трябва да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ и да владеят отлично официалния език или общоприетия език на страната, за която се кандидатства. Срокът за подаване на документи е до 21 април т.г. Подробна информация за конкурса може да бъде видяна тук.

Предстои в следващите дни да бъдат обявени и нови процедури за избор на търговски представители, добавят от министерството.

Четете още

Избор на редактора