Уж нямаме 155-милиметрови снаряди, а ВМЗ ги рекламира

Военният министър Димитър Стоянов обяви, че България изобщо не разполага със 155-милиметрови снаряди. В същото време обаче те се рекламират като произвеждани от ВМЗ-Сопот.

„155-милиметрови снаряди на Украйна. Ние нямаме такива. България няма 155-милиметрови снаряди. Нама как да се включим в такова решение на ЕС. Производството на такива снаряди ще отнеме много време – повече от година. Затова казахме, че не можем да участваме в тази сделка”, обяви военният министър по Нова тв.

Той твърди, че не само такива снаряди няма в армията, но нямало възможност и да се произведат. „Доколкото ми е известно, ВМЗ още няма възможност да произвежда такива снаряди”, каза Димитър Стоянов.

Часове по-късно, във Велико Търново шефът на МО пробва да се поправи за 155 мм снаряди, като извади нова версия. На въпрос за производството у нас на въоръжение по натовски стандарти, каквито са тези боеприпаси, Стоянов заяви, че военно-промишления комплекс е към Министерство на икономиката.

„Към МО е единствено компанията ТЕРЕМ, а тя не произвежда боеприпаси с натовски стандарти. Две частни фирми са заявили, че произвеждат 155 мм снаряди. Това са частни контракти, нямаме информация за сделките“, посочи министърът. Явно той отново няма предвид ВМЗ, защото тя не е частна, а е изцяло към ДКК и МИ.

Министърът коментира още, че България не може да предостави и самолети, защото армията разполага с точно толкова, колкото са ѝ необходимо, за да изпълнява поставените й от конституцията задачи.

Четете още

Избор на редактора