Украинец помагал на руснаците за ракетата убиец

Украинските власти арестуваха днес гражданин на страната, обвинен, че е помогнал на руските въоръжени сили да насочат ракетата, убила снощи 10 души в пицария в Краматорск, предаде Асошиейтед прес.

Сред загиналите са трима тийнейджъри – две 14-годишни сестри близначки и 17-годишно момче. 61 души са били ранени, сочат последните официални данни.

Снощи руските войски нанесоха два ракетни удара в района на Краматорск: при първия е била поразена пицария в центъра на града, а при втория – обекти в близкото село Биленке.

Тези атаки, както и други подобни нападения из цяла Украйна късно вчера и днес, показват, че Русия далеч не отслабва въздушните си удари независимо от политическите и военни сътресения, причинени от краткотрайния бунт на частната военна компания „Вагнер“ на Евгений Пригожин, отбелязва АП.

В Краматорск са били нанесени щети на 18 многоетажни жилищни сгради, 65 къщи, 5 училища, 2 детски градини, търговски център, административна сграда и увеселително заведение, обяви Павло Кириленко, началник на военната администрация в Донецка област.

Спасителни екипи продължават да търсят оцелели под отломките.

Представители на украинските власти първоначално казаха, че атаката в Краматорск е била извършена с модифицирана ракета земя-въздух С-300. Впоследствие обаче полицията уточни, че са използвани балистични ракети с малък обсег „Искандер“.

Краматорск е на първа линия във военните действия. В града се помещава регионален щаб на украинската армия.

Обстрелваната пицария е била посещавана често от журналисти, социални работници и войници, както и от местни жители.

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е задържала мъж, заподозрян, че е насочил ракетния удар по ресторанта. Той е служител на местна газопренона фирма.

Украинецът изпратил на руските въоръжени сили видеозапис с пицарията и ги информирал, че заведението има много посетители. Службата за сигурност на Украйна не представи доказателства в подкрепа на това свое твърдение.

От началото на войната Русия твърди, че не обстрелва граждански обекти, независимо че при нейни ракетни удари бяха убити много цивилни.

Краматорск се намира в източната Донецка област – един от четирите украински региона, които Русия обяви за анексирани през септември миналата година, макар и да не контролира нито един от тях напълно. Преди това Русия анексира през 2014 г. Кримския полуостров.

Четете още

Избор на редактора