Украинската контраофанзива настъпва към Мариупол

Центърът на боевете в Украйна се пренасочва към Мариупол, където украинската офанзива бавно отблъсква руските сили, а британските танкове Challenger са готови да се включат в битка, е заявила Анна Маляр, заместник-министър на отбраната на Украйна.

Тя е отбелязала, че най-активните боеве вече не са около Бахмут, в източната област Донецк, а на юг, и по-специално в посока на двата крайбрежни града Бердянск и Мариупол.

„Ако през първата седмица епицентърът е на изток, сега виждаме, че боевете се преместват на юг и най-активните райони са Бердянск и Мариупол. На изток врагът е насочил всички сили, за да спре нашето настъпление. И те събират сили там, за да ни спрат. На юг те не са много успешни“, е подчертала Маляр.

По думите ѝ в района на Бахмут са убити девет пъти повече руснаци, отколкото украинци. А в южното направление руснаците са загубили 5,3 пъти повече (жива сила) от украинците.

Движението към Мариупол, известен с опустошението, нанесено му през първите месеци на пълномащабното нахлуване, все още се увеличава, като се твърди, че фронтът е отблъснат с около километър, пише „Фокус“.

Четете още

Избор на редактора